Dolgu Uygulaması Nedir?
Cildimiz zaman içerinde genetik yatkınlığımıza bağlı olarak ve düzensiz uyku, yanlış beslenme, sigara, alkol, madde kullanımı, egzersizden uzak yaşam, aşırı stres gibi çevresel faktörlerin de etkisi yaşlanır. Zaman içerisinde yüzdeki kemik yapının çökmesi, yağ dokunun azalması, derideki kolajen ve elastin liflerin sayısında ve yapımında azalma ve bağ dokunun gevşemesi, deride incelme, elastikiyet kaybı, kuruma dolayısıyla sarı-soluk yada koyu renk değişiklikleri, ince veya derin zamanla sayıları artan kırışıklıklar ve volüm kaybı sonucu sarkma ve katlantılar oluşmaya başlar. Özellikle katlattı ve sarkmalar kişiyi olduğundan çok daha yaşlı gösterir.
Günümüzde yaşlanma sürecini, yavaşlatmak ya da karşı koymaya çalışmak adına insan bağ dokusuyla tamamen uyumlu dolgular geliştirilmiş olup bu dolgular ile hem kaybedilen volüm kaybı yerine koyulmakta, yüzde lifting ve hacim etkisi sağlanmakta hem de derinin nem oranı arttırılmaktadır. Bununla beraber yüz şekillendirmede, asimetrilerin düzeltilmesinde de dolgular kullanılmaktadır.
Dolgu Maddeleri Nelerdir?
Çok çeşitli dolgu maddeleri olmakla beraber kişinin ihtiyacına göre dolgu maddesinin çeşidi ve miktarı belirlenir. Günümüzde kalıcı, yarı kalıcı ve geçici dolgular mevcuttur. Kalıcı dolgular günümüzde artık önerilmemektedir. En yaygın olarak kullanılan dolgu maddesi FDA onaylı, hayvansal olmayan, insan bağ dokusu ile uyumlu ve son derece güvenilir hyalüronik asit dolgulardır. Diğer dolgu çeşitleri Kalsiyum hidroksiapatit (CaHA) ve poli-L–laktik asit (PLLA) dolgular olup daha konsantre dolgulardır. Kollajen yapımını uyararak daha uzun süre dayanırlar. Hyalüronik asit gibi herhangi bir allerjik reaksiyona neden olmazlar. Kademeli olarak uygulanan ve ortalama 3 seans gerektiren dolgulardır. Yaklaşık 4-6 hafta sonra kollajen üretiminin de başlamasıyla belirgin etki görülür.
Hyalüronik Asit Dolgu Nedir?
Hyalüronik asit, insan bağ dokusunda yer alan ve başlıca amacı su tutarak hacim yaratmak olan bir polisakkarittir. Yaşlanma ile azalmakta olan hyalüronik asit yüzde sarkma ve yüzün kare şeklini alması gibi şekil değişikliklerinden sorumludur.
Hyalüronik Asit Dolgunun Zararları Var mı?
Hyalüronik asit dolgularıyla insanın zaten kendi vücudunda olan madde enjekte edilmekte ve herhangi bir alerjik reaksiyon görülmemektedir.
Hyalüronik Dolgu Kalıcı mı?
Kullanılan ürün ve hastaya göre değişebilmekle beraber 6-12 ay gibi kalıcığı mevcuttur.
Dermal Dolgu Uygulamaları Nereye Yapılır?
- Burundan ağız kenarlarına doğru uzanan çizgiler (nazolabial kıvrımlar)
- Kaşlar arasındaki glabella çizgileri
- Dudaklar
- Yanaklar
- Çene (jawline)
- Burun
- Şakak
Dolgu Ne Kadar Sürede Yapılır?
Öncelikle hastanın yüzü değerlendirilip doğru bir uygulama için detaylı planlama yapılır ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilir. Uygun dolgu seçimi yapılır. Lokal anestezik krem uygulamasını takiben 20-30 dakika sonra işleme başlanır. İşlem ortalama 20-30 dakika sürer.
Yüz Dolgusu Sonrası Ağrı Olur mu?
Aslında yeni nesil dolguların çoğu lokal anestezik içerdiğinden işlem genellikle ağrısızdır.
Dolgu Ne Kadar Zaman Sonra Belli Olur?
İşlem sonrası etki hemen görülür.
Dolgu Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Uygulama yapılan gün içinde,
- Ağır spor yapmaktan kaçınılması
- Alkol kullanılmaması
- Dudak dolgusu yapılan kişilerin 2-3 saat sıcak içecek tüketmemesi
- Sauna veya hamama gidilmemesi ( en az 1hafta ) önerilir.
- Bunların dışında hasta gündelik aktivitelerine devam edebilir.