Botoks nedir?
Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Estetik ve kozmetik amaçlarla, mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, oluşumunu engellemek ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla ve kronik migren tedavisinde kullanılabilmektedir.
Botoks hakkında sık sorulan sorular
Botoks yılan zehri midir?
Hayır, botoks özel bir bakterinden üretilmiş doğal, protein esaslı bir ilaçtır.
Botoks’u kimler uygular?
Yüz gençleştirmede etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkan Botoks uygulaması, olası komplikasyonlardan kaçınmak ve istenen sonucu elde etmek için, yüz anatomisini iyi bilen, mutlaka yeterli eğitim almış uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Botoks güvenilir bir tedavi yöntemi mi?
Ülkemizde Sağlık Bakanlı’ğı tarafından ve dünyada 70 ‘den fazla ülkede onaylı 2000’in üzerinde çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmakta ve her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.
Botoks’un etkisi ne kadar sürer?
Uygulamadan yaklaşık 3 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 ay sonra zayıf kasların hareketi de başlar. 6 ay sonra etki tamamen ortadan kalkar. 4-6 ay arasında tekrarlanmasında fayda vardır.
Botoks yüzde ifade kaybına yol açar mı?
Botoks uygulamasında temel amaç yüzdeki ifadeyi etkisiz hale bırakmak değil, mimikleri yumuşatmak, yüze doğal estetik bir görünüm vermektir. Şaşkın ve ifadesiz görüntüler uygulamanın yanlış ellerde yapılmasından kaynaklanır. Botoks mutlaka uzman ellerde yapılmalıdır.
İnsan yaşamı boyunca kaç kez botoks yaptırabilir?
Uzman ve doğru ellerde yapıldığı sürece, hayat boyu doktor kontrolünde yapılabilir.
Gebeler botoks yaptırabilir mi?
Botoks’un gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde botoks uygulamalarının yapılmaması önerilir ayrıca sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde de botoks uygulanmamalıdır.